lördag 14 februari 2009

Ny musik av Krystyna Pettersson!

Inte sedan Alban Berg har det kommit så intressant sätt att skapa ny konst i form av musik som Krystyna Pettersson representerar! Hennes grund bygger på det seriella sättet att skriva där reglerna följs strikt. Där har Krystyna följt noggrant reglerna med tillhörande omvändningarna samt övriga regler så som "att inte upprepa och bryta en serie"!
Nyheten och det intressanta är just vad Krystyna själv säger att "reglerna är för att brytas"! Det har hon gjort!
Utifrån det serielle sättet att tonsätta har Krystyna använt "det förbjudna", tritonus intervall, dur och moll klanger, parallelföring samt lämnat över till exekutören mer eller mindre 100% tolkningsfrihet. Hon har även i en suite på 21 satser lyckats hitta parametrarna "en röd tråd" som en genomgående helhetsbindning och samtidigt en total olikhet och självständighet i varje sats.
Enligt min uppfattning kommer hennes verk aldrig att föråldras eftersom det är upp till exekutören att hitta sig själv i musiken!
Hennes verk heter "Den Förtrollade Spegeln" och finns att köpa på CD inspelad av flera olika artister från hela Sverige.
Krystyna går från klarhet till klarhet och visar sin mångsidighet och fantasi i tonsättningar för både solo accordeon och accordeon och orkester. "Den förtrollade Spegeln" ytterigare bekräftelse på Krystynas talang som tonsättare där hon skriver sig in som kammarmusik kreatör!
Vår kvartett, med tvärflöjt, saxofon, accordeon och vibrafon som instrument, kommer inom närmaste framtiden presentera mer av Krystyna Petterssons musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar